woensdag 23 december 2015

Olifantenpaadjes, deel 4/4 het afleren van ingesleten oude gewoontes

Olifanten nemen graag de kortste weg. Dus als ze vaak moeten omlopen, is er altijd wel een eigenwijze olifant, die dwars door de struiken gaat en de bocht afsnijdt. VocalFeedback is het olifantenpad voor zangers. De kortste weg naar beter zingen. De kortste weg naar meer plezier in zingen.
Op het gebied van hersenonderzoek zijn de afgelopen jaren de meest spectaculaire ontdekkingen gedaan. Die kennis biedt ons het inzicht, dat de wijze van leren, waar we al eeuwen op vertrouwen, niet de meest efficiënte is. Sterker nog: deze zorgt er eerder voor dat we vastroesten in oude gewoontes, en nieuwe gewoontes hardnekkig afwijzen, of er tenminste veel weerstand tegen hebben. 

Dat wordt "proactive inhibition" genoemd. Onbewust mentaal de hakken in het zand bij het krijgen van een nieuw inzicht. Ondanks het redelijk argument van de eigenwijze olifant, dat de kudde al jaren omloopt, wordt er toch gewoon over het gebaande pad gelopen. De eigenwijze olifant wordt zelfs voor gek uitgemaakt. 

Hoe groepen mensen zelfs redelijke argumenten en wetenschappelijke feiten kunnen ontkennen om vervolgens toch terug te keren naar dat waar ze in geloven, zien we overal om ons heen in de samenleving. Naast hilarische voorbeelden hiervan, zoals die Amerikaanse gemeente die geen zonnepanelen wilde plaatsen omdat ze bang waren dat deze alle energie van de zon zouden opzuigen, zien we ook voorbeelden die stukken minder grappig zijn en ronduit gevaarlijk. Het vasthouden aan achterhaalde ideeën is niet alleen schadelijk op groepsniveau.

Deze "proactive inhibition" is er ook op individueel niveau, en kan inmiddels met een moderne methode, die al veel door sporttrainers wordt toegepast en die nu ook in VocalFeedback wordt gebruikt, op spectaculaire wijze worden doorbroken. Zonder daarbij overigens gebruik te maken van waardeoordelen of negatieve kwalificaties.

Daarvoor is er tussen VocalFeedback en de ontwikkelaar van deze nieuwe meta cognitieve methode inmiddels een samenwerking gestart, om deze methode volledig in VocalFeedback te kunnen integreren. De eerste versie van het protocol voor zangers is inmiddels geschreven en geïmplementeerd. De eerste onderzoeken en tests daarvan zijn inmiddels afgerond en het resultaat is echt verbluffend te noemen. Na één les kan iemand die al jaren zijn stem op een inefficiënte manier gebruikt, het dus niet alleen op een nieuwe manier leren doen, maar deze manier ook leren vasthouden.

Eigenlijk is het afleren van verkeerde gewoontes vaak de kern van een zangles. En heeft tot nu toe de meeste zangers in de weg gestaan. Ook deze hindernis is nu dus uit de weg geruimd.

Van alle olifantenpaadjes in VocalFeedback, is dit misschien wel de belangrijkste!


Jij kunt nu ook de kortste weg leren nemen. Dat duurt maar één weekend; het is tenslotte een korte weg. Na dat weekend ken je de belangrijkste olifantenpaadjes van VocalFeedback. De trucks en de handigheidjes. En alle informatie over deze methode die jou verder kan helpen. En hoe jij die kunt toepassen. Twee dagen lekker aan de slag, met een groepje enthousiastelingen, leren, zingen, lachen en huilen. En daarna genieten van het gemak waarmee je je eigen nieuwe olifantenpaadjes gaat maken. 

Het weekend vindt plaats op: 6 en 7 februari 2016. Kosten incl BTW, 2x Lunch en Syllabus: 235 euro
Je kunt je inschrijven met de onderstaande link. Deze wordt omgezet in een aanmelding nadat wij contact met je hebben opgenomen en er voldoende plek is.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten