zondag 28 april 2019

De smaak naar méér...

Heroïne. cocaïne, endorfine...alledrie de stoffen zijn verslavend: als je er eenmaal goed van hebt geproefd, wil je méér. Dat kan heel slecht voor je zijn, in ieder geval bij de eerste twee stoffen. Endorfine is ook verslavend, maar wordt door je lichaam zelf aangemaakt. Je kunt het ook wel het “succeselixer” noemen. Als je iets doet waar je voldoening uit haalt, dan ervaar je een bevredigend gevoel. Dat komt door de aanmaak van endorfine. Het is een beloning aan jezelf.


Nóg een keer...

Ben je onzeker of angstig, dan maak je het spul minder aan. Kom je in een situatie die die angst wegneemt, of je veel hoop geeft, dan ga je méér endorfines aanmaken. Denk je “ik zing vals”, dan kan een zangcoach je een moment geven, ook al is het maar heel kort, dat je dat niet erg vindt. Of je overwint heel even het vals zingen: dan krijg je de ingebouwde drug als vanzelf in je bloedbaan. Zo'n moment wil je nóg wel een keer, en dan nóg een keer....

Succeservaring

Iedere drugsdealer weet hoe het werkt: als ze eenmaal het lekkere gevoel kennen, komen de klanten wel terug. Tegen iedere prijs. Een succeservaring, creëert zo vanzelf de behoefte aan herhaling. Daarnaast, als je een succeservaring hebt ten overstaan van een groep mensen, dan wordt de aanmaak van endorfine nog groter; de mens is immers een sociaal wezen. Alle emoties worden in een groep versterkt. Dus hoe groter de groep, hoe meer endorfine bij succes.

Feelgood

Het ultieme succesmoment is bijvoorbeeld deelname aan een zeer massale workshop van feelgood-goeroe Tony Robbins. 10.000 mensen tegelijkertijd in een zaal, en allemaal op zoek naar persoonlijke groei. Als je in zo'n gezelschap succes ervaart, dan gaat je endorfine 10.000 keer over de kop. Wow!


Open Circles

Ik heb zelf een aantal weekenden workshops gedaan bij Open Circles. En heb zelf ervaren wat het betekent om met 1000 mensen in een zaal een succesmoment te creëren. Dat is best lekker. En vraagt ook om méér. Eenmaal thuisgekomen, zette ik alle geleerde zaken en nieuwe kennis op een rijtje. Ik haalde er veel goede tips uit. Maar het was flink buffelen om dóór te zetten om het geleerde in praktijk te brengen, zo in mijn eentje in mijn studio. Ik had zeker de neiging om terug te gaan voor méér. Maar ik had niet meer kennis nodig. Het was het inspirerende van de energie om me heen, al die enthousiaste mensen waar ik zoveel in herkende van mijn eigen worsteling. En de door Nisandeh Neta aangewakkerde geestdrift. Het was hoopgevend. En hoop, dat is de grootste endorfine-bom die je je maar kunt indenken.

Verdienmodel

Er zijn veel zangcoaches die daarom workshops doen met groepen, liefst zo groot mogelijk. Het is een goed verdienmodel: je houdt er meer geld aan over. Maar het is ook een interessant succesmodel. Het is een enorme endorfine-aanjager. Je komt met je energie als coach veel harder binnen, je creëert meer succesgevoel. En dat kleeft dan aan jou als coach. Zelfs als je zo'n coach één op één voor je hebt, werkt dat aanstekelijk. Je denkt dat je problemen eigenlijk helemaal niet zo erg zijn. Totdat je thuiskomt. De endorfine is uitgewerkt. En je hebt geen idee, hoe je zelf nieuwe endorfine aan kunt maken. Want die endorfine ontstond door de waardering en energie van de zangcoach en de hoop die hij je gaf. Je gaat thuis weer zingen en je vindt het eigenlijk helemaal niet meer zo goed....

Lange termijn

Wat je als leerling mee zou moeten nemen uit een zangles, is meer kennis en vaardigheid. Dat is namelijk niet zo vluchtig als het succesgevoel. Als je weer thuis bent moet je de les kunnen herbeleven, maar dan zónder de endorfines van het moment. Want dat is heel anders. Je ziet dan ineens hoe het werkt. Kijk je thuis terug naar de video van je les, dan zal je pas opvallen hoe je alles aanpakt en hoe je de dingen hebt verbeterd. En dan pas, thuis, begint het echte leren, het bestendigen wat je hebt gedaan en het echt goed in je opnemen van de nieuwe vaardigheden. En dat is minder opwindend en minder spannend dan in een les. Maar dat levert verbetering op voor de lange termijn. Je hebt dan écht iets geleerd!


bron: Wikipedia

Endorfine is een endogeen geproduceerde opioïde peptide met pijnstillende eigenschappen die als neurotransmitter fungeert. Endorfines worden geproduceerd door de hypofyse (hypothalamus bij gewervelden) tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, pittig eten, liefde en orgasme. Ze lijken op opiaten in hun vermogen om pijnstilling te veroorzaken evenals een gevoel van welbevinden en geluk.

Maar wacht eens even....Wat nu als je ook het succesgevoel mee naar huis zou kunnen nemen? Als je je nieuwe kennis en vaardigheden kon bestendigen met het lekkere gevoel van verse, thuis gebrouwen endorfine? Op die manier blijf je thuis ook veel beter gemotiveerd en geïnspireerd. Onmogelijk? Nee hoor, er is een techniek waarmee je dat kunt bereiken. En nog veel méér ook! Die techniek heet VocalFeedback!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten