maandag 8 mei 2017

Zoeken naar zangles

Je bent van plan om dan eindelijk de stap te gaan zetten: je wilt beter leren zingen. Misschien heb je het al heel lang uitgesteld en werkt het toch niet zoals je hoopte, zo zelf aanrommelen. Dus je wilt zangles. En wie je er ook naar vraagt, iedereen heeft daar weer andere ideeën over. En iedereen kent wel een zangdocent die ze warm aanbevelen. Teveel informatie! Je raakt alleen maar méér in verwarring!
Je gaat dus zelf op zoek en je googlet “zangles”. Je krijgt resultaten door heel Nederland. Maar je bent niet van plan om heel ver te reizen voor een zangles, toch? Je zoekt iets in de buurt. Dus je typt in Google “zangles + jouw woonplaats”. Kijk, dat schiet al aardig op! De resultaten rollen over je beeldscherm.

Maar dan loop je vast. Er wordt veel beloofd. “snelle resultaten”, “iedereen kan leren zingen”, je weet, niet alles kan waar zijn, toch? Je bent kritisch en je snapt dat het allemaal reclamepraat is. Je zou een aantal zangdocenten kunnen selecteren en daar een proefles bij nemen. Maar niet alle proeflessen zijn gratis. Dus misschien mis je dan wel juist die ene docent die jou echt kan helpen?

Live online zanglessen

Het zou mooi zijn, als je bij iedere docent eens een kijkje kon nemen hoe hij of zij precies werkt. Dat is helaas niet zo vanzelfsprekend. Bij ons kan dat dus wél: iedere woensdagavond kun je op http://vocalfeedbackacademy.nl een live zangles bijwonen. En je kunt ook vaak oudere lessen terugzien. Zo'n live zangles, daar kun je zelf ook aan meedoen, meestal zelfs gratis!

Maar goed, je hebt nog niet gekozen. Waar moet je op letten?

- persoonlijke klik. Dat lijkt lastig, maar iemand waar je je in een filmpje al aan ergert, tsja, dat zal hem dus niet worden...
- heeft de docent een positieve aanpak? Daar bedoel ik mee: zoekt hij in de zangles steeds naar fouten om je te “verbeteren” of zit de docent te genieten van jouw zang en helpt hij alleen maar om het nóg beter te krijgen?
- is de zangcoach op de hoogte van het repertoire wat jij het liefste zingt? Als je rock zingt, is de keuze voor een klassiek zangpedagoog bijvoorbeeld niet verstandig. Dan wordt je eerst een klassieke "belcanto" klank aangeleerd, terwijl je heel anders wilt klinken op een podium. Dat is nogal een omweg!

Prijs van een zangles

Lijkt belangrijker dan het is: is de duurste zangles ook de beste? Is de goedkoopste zangles ook meteen de slechtste? Dat hoeft allebei niet waar te zijn. Maar kijk je naar de waarde die wordt geleverd, dan kun je vanzelf zien of een les duur is of niet. Bestaat een zangles voor de helft uit toonladderoefeningen, wordt er maar weinig aan repertoire gewerkt en moet je eerst een klassieke klank leren voor je pop mag gaan zingen? Of andersom, doet de docent alleen maar aan pop, terwijl je graag klassiek wil kunnen? In al die gevallen krijg je weinig waarde. En is iedere les bij voorbaat te duur.

Waarde

Veel waarde is: in de zangles meteen werken aan dat waar jij beter van wordt. Persoonlijk maatwerk. Een docent die veel ervaring heeft en het zangles geven er niet “bij doet” omdat 'ie als uitvoerend musicus te weinig werk heeft, maar iemand die allereerst zangdocent is en daar ook voor heeft gestudeerd. Bedenk: goede zangles, daar heb je er minder van nodig! En dat scheelt niet alleen geld, maar ook tijd.

Video

Nóg meer waarde is: al je zanglessen worden opgenomen op video, zodat je thuis alles opnieuw kunt beleven en kunt leren van je eigen zang. Zo krijg je niet steeds weer dezelfde zangles. Betaal je voor zo'n zangcoaching relatief veel geld, dan is dat nooit weggegooid: de les blijft altijd opnieuw af te spelen!

Bekende naam

Misschien wil je wel zangles nemen bij een bekende zanger? Die zal toch wel weten hoe hij zangles moet geven? Nee, een zangdocent is iets heel anders dan een zanger. Les geven is een vak op zich. Niet iedereen met een rijbewijs is meteen ook rij-instructeur, toch? Zangles geven moet je leren. Dat doe je op een goede opleiding, zoals een conservatorium. En dan nog: pas na jaren ervaring te hebben opgebouwd, is een zangdocent echt goed en kan mensen snel vooruit helpen.

Snel resultaat

Tijdens een goede zangles leer je beter zingen. Bij ons kun je dat zelf beoordelen, door naar je video te kijken. Iedere zangles moet je een stap zetten. Zo niet, dan moet je een andere zangdocent zoeken!

Locatie, locatie, locatie

Nog even iets over de locatie: in iedere stad is een aantal zangdocenten. Meestal moet het wel lukken om een goeie te vinden. Maar wat nu als de zangcoach die jij wilt uitproberen, veel te ver weg woont? Dan kun je altijd nog besluiten er tóch heen te gaan. Al was het maar om te weten of je misschien iets zou missen als je toch voor je tweede keus in je eigen stad zou gaan. En om te zien hoe een goede zangles kan werken. Ga je dan tóch daar zangles volgen, dan ga je gewoon wat minder vaak. En omdat de zangsessies op video staan, blijven ze altijd actueel. Eventueel kun je dan ook afspreken om tussendoor zanglessen via Skype te doen. Ook dat is bij ons mogelijk.

Boek

Als je wilt weten, hoe VocalFeedback werkt, dan kun je beginnen met het lezen van het verhelderende boek “de essentie van de stem”. Dat kun je hier bestellen. Samen met een paar zanglessen is dat nog steeds de beste basis om je stem op een hoger plan te krijgen. Begrijpen hoe je stem werkt, met je geest én met je lichaam, dat kan heel snel gaan. Kijk maar naar de meer dan 35 live zangcoachings die je vindt op http://vocalfeedbackacademy.nl

Proefles

Wil je eens uitproberen wat we voor je kunnen doen? Boek dan nu een proefles op http://vocalfeedbackacademy.simplybook.me. Of doe gratis mee aan een live coaching!


Jouw ervaringen?

Hoe gaat of ging jouw zoektocht naar goede zangles? Had je meteen de goede te pakken? Of twijfel je nog steeds of je wel goed zit? Deel in een reactie hieronder jouw ervaringen of stel je vragen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten